Appelcider bottelen
24/11/16 12:49 Filed in: Brouwsels
Gebotteld.
Gelijk nieuwe hevels gebruikt en flessenspoelers. Werkt allemaal prima.
SG 1010, dus 5,4% alcohol.
Gelijk nieuwe hevels gebruikt en flessenspoelers. Werkt allemaal prima.
SG 1010, dus 5,4% alcohol.
Appelcider vergisten
27/09/16 12:46 Filed in: Brouwsels
27-9-2016
Gist toegevoegd.
29-9-2016
De gisting is nog niet echt zichtbaar. Tussendoor SG meten?
Gedaan. SG 1045 nu! Langzaam, maar 't gaat.
15-10-2016
Meting: SG 1020! Er zit wat te komen!
26-10-2016
Meting: SG 1018! Vandaag over naar de lagerfles. Er is nog behoorlijk wat activiteit!
Gist toegevoegd.
29-9-2016
De gisting is nog niet echt zichtbaar. Tussendoor SG meten?
Gedaan. SG 1045 nu! Langzaam, maar 't gaat.
15-10-2016
Meting: SG 1020! Er zit wat te komen!
26-10-2016
Meting: SG 1018! Vandaag over naar de lagerfles. Er is nog behoorlijk wat activiteit!
Appelcider
27/09/16 12:42
Ik trek de stoute schoenen aan en probeer een Appelcider te maken.
Met dank aan onze buren:
Met dank aan onze buren:
- 2016-09-27 Appels (mix) van Johannes en Joke, 13,5 kg
- 2016-09-26 Appels van Jakob, 14 kg.
Brewferm Blondie bottelen
19/02/16 12:02 Filed in: Brouwsels
Voorbereiden.
- Flessen in de week.
- Maatlepels voor suiker proberen.
- Maatlepel metaal 2.5ml met kop geeft precies 3gr.
- Flessen spoelen met de Kochstar. Werkt perfect. Temperatuur alleen niet hoger dan plm 50 c.
Bottelen
- Nog wat handigheid krijgen bij 't tappen. Plastic of papier onder het gistvat.
- Nu de nagisting op gang brengen bij plm 20c. In de keuken dus.
- Er zat in de opvangpot toch nog veel trub! Extra potje voor halverwege lagering?
- Idee: Suiker voor het bottelen vast in het bier oplossen? Minder geknoei met schepjes in de fles.
Knutselen
09/02/16 11:46 Filed in: Uitrusting
Een takel gemaakt om de moutkoker uit het vat te kunnen lichten.
Werkt prima!
Werkt prima!
Brewferm Blondie lageren
26/01/16 11:52 Filed in: Brouwsels
EeindSG 1010 jippy!
Dry-hop toegevoegd en gistvat in de voorraadkamer om te lageren. Dat lageren maakt het bier helder en ontwikkelt het karakter.
Dry-hop toegevoegd en gistvat in de voorraadkamer om te lageren. Dat lageren maakt het bier helder en ontwikkelt het karakter.
Brewferm Blondie vergisten
17/01/16 11:51 Filed in: Brouwsels
De vergisting gaat langzamer.
Er komt nu ook Trub in het opvang potje.
Er komt nu ook Trub in het opvang potje.
Brewferm Blondie brouwdag
16/01/16 11:38 Filed in: Brouwsels
Vandaag brouwdag.
Het wordt (hopelijk) een mooie Brewferm Blondie.
Opmerkingen
- Eerste keer. Veel opmerkingen dus.
- Maischkoker is erg zwaar als 'ie eruit moet. Iets op verzinnen?
- Gerust meer bijspoelen. (4 liter) Na kookverlies is er dan 20l Wort.
- Mout eerst wat loswoelen. Filters eraf dus.
- Hop (gesealed) eerst losmaken en dan pas in de pot. Hopzakken bewaren!
- Kantelopstelling van de ketel werkt perfect!
- Wortkoeler werkt prima. Handigheid krijgen in 't afstellen van de koelwater-flow.
- Vergisting komt snel op gang en is heftig.