Brouwsels

Weizen 38 vergisten

14-1-2018

  • Vergisting gestart. Ik ben benieuwd. Genever in het waterslot.
  • BeginSG: 1045

17-1-2018

  • EindSG nu: 1025.
  • Gaat niet slecht.

23-1-2018

  • EindSG nu: 1020.
  • Het bier staat nu in de voorraadruimte te lageren/klaren bij plm 10gr.

Weizen 38 brouwdag

Vandaag een Weizen 38 op touw gezet!

Eerst gisteren geschroot met m'n boormachientje op de schrootmolen. Fabelhaft!

Mooie brouwdag. Eindelijk de zaken redelijk op de rails.
Het hele proces ging soepel. Goeie metingen gedaan ook.
Wort na Maischen: 1040
Wort na koken en koelen: 1045

Brewferm Blondie II bottelen

Vandaag gebotteld. Deze keer de suiker voor de nagisting eerst aan 't bier toegevoegd. veel minder geklieder dus!
Afvul-hevel werkt prima! ook hier veel minder geklieder.


23-4-2017

Vandaag de flesjes na een weekje bij 23gr weer in de provisie kamer gezet om te klaren.

Brewferm Blondie II vergisten

Voor 't eerst vergisten in de temp-gestuurde gistkast.

12-2-2017

  • De vergisting is begonnen! Het borrelt al aardig.
  • Even een probleempje met het kacheltje: De temp. voeler was los en de kachel stopte.
15-2-2017

  • De kupévärmare werkt niet. Andere oplossing zoeken.
19-2-2017

  • Armatuur gebouwd met twee (halogeen) gloeilampen. Werkt!
20-2-2017

  • De gistkast moet (veel) beter geisoleerd worden. Wellicht nog een verhoging van het Wattage van de lampen?
21-2-2017

  • Bier naar de voorraadkast voor de tweede gisting.
  • SG: 1016 (Glas) 1030 (refr. meter)
  • Meetfout? (beetje trub erbij).

Brewferm Blondie II brouwdag

Tweede keer pas. Lang geleden alweer. Spannend!
Goed naar 't scherm van m'n Broumeistertje kijken. Pas actie als dat moet!
Pomp ontluchten zit in 't programma.

Vóór 't spoelen eerst de mout losgemaakt.
Mout deze keer goed uit laten druipen. Daarna pas spoelen!
Ketel waterpas maken?

Bij het koken vaker roeren om de hop goed door het Wort te krijgen.

Appelcider bottelen

Gebotteld.

Gelijk nieuwe hevels gebruikt en flessenspoelers. Werkt allemaal prima.
SG 1010, dus 5,4% alcohol.

Appelcider vergisten

27-9-2016
Gist toegevoegd.
29-9-2016
De gisting is nog niet echt zichtbaar. Tussendoor SG meten?
Gedaan. SG 1045 nu! Langzaam, maar 't gaat.
15-10-2016
Meting: SG 1020! Er zit wat te komen!
26-10-2016
Meting: SG 1018! Vandaag over naar de lagerfles. Er is nog behoorlijk wat activiteit!

Brewferm Blondie bottelen

Voorbereiden.

  • Flessen in de week.
  • Maatlepels voor suiker proberen.
  • Maatlepel metaal 2.5ml met kop geeft precies 3gr.
  • Flessen spoelen met de Kochstar. Werkt perfect. Temperatuur alleen niet hoger dan plm 50 c.
Bottelen

  • Nog wat handigheid krijgen bij 't tappen. Plastic of papier onder het gistvat.
  • Nu de nagisting op gang brengen bij plm 20c. In de keuken dus.
  • Er zat in de opvangpot toch nog veel trub! Extra potje voor halverwege lagering?
  • Idee: Suiker voor het bottelen vast in het bier oplossen? Minder geknoei met schepjes in de fles.

Brewferm Blondie lageren

EeindSG 1010 jippy!

EindSG kopie
Dry-hop toegevoegd en gistvat in de voorraadkamer om te lageren. Dat lageren maakt het bier helder en ontwikkelt het karakter.

Brewferm Blondie vergisten

De vergisting gaat langzamer.
Er komt nu ook Trub in het opvang potje.

Brewferm Blondie brouwdag

Vandaag brouwdag.

Het wordt (hopelijk) een mooie Brewferm Blondie.

Opmerkingen

  • Eerste keer. Veel opmerkingen dus.
  • Maischkoker is erg zwaar als 'ie eruit moet. Iets op verzinnen?
  • Gerust meer bijspoelen. (4 liter) Na kookverlies is er dan 20l Wort.
  • Mout eerst wat loswoelen. Filters eraf dus.
  • Hop (gesealed) eerst losmaken en dan pas in de pot. Hopzakken bewaren!
  • Kantelopstelling van de ketel werkt perfect!
  • Wortkoeler werkt prima. Handigheid krijgen in 't afstellen van de koelwater-flow.
  • Vergisting komt snel op gang en is heftig.